Keresés
Close this search box.

2024. január 18. 17:44

Kiugró eredmények a magyar külkereskedelmi többlet adatait vizsgálva

Magyar külkereskedelmi többlet

2023 októberében a magyar külkereskedelem kiemelkedő teljesítményt mutatott a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint

A termék-külkereskedelmi többlet 1,0 milliárd euróra nőtt, ami jelentős javulást jelent az egy évvel korábbi időszakhoz képest, ahol az egyenleg 1,9 milliárd euróval volt alacsonyabb.

A kivitel és a behozatal dinamikája

Az októberi adatok szerint a kivitel volumene 3,0%-kal nőtt, míg a behozatal 2,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Ez azt jelzi, hogy Magyarország képes volt növelni exportját, miközben csökkentette az importfüggőségét.

Különösen figyelemre méltó, hogy szeptemberhez képest az export volumene stabil maradt, míg az importé 0,6%-kal csökkent.

Értékbeli változások

A kivitel értéke októberben 12,8 milliárd eurót (4924 milliárd forintot), míg a behozatal 11,8 milliárd eurót (4537 milliárd forintot) tett ki.

Ez éves összehasonlításban 1,1%-os exportnövekedést és 13%-os importcsökkenést jelent.

Ezek az adatok azt sugallják, hogy a magyar gazdaság egyre inkább a magasabb hozzáadott értékű termékek felé orientálódik.

Ágazati elemzés

Az ipari ágazatok közül különösen a gépek és szállítóeszközök, valamint az élelmiszerek, italok és dohány termékcsoportok mutattak jelentős változásokat.

A gépek és szállítóeszközök exportja és importja egyaránt csökkent, míg az élelmiszerek és italok exportja 12%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Árfolyam és cserearány

Az árfolyamváltozások 2023. október vége felé pozitív irányba lökték a külkereskedelmi egyenleget. A forint az euróval és a dollárral szemben is erősödött – a korábbi árfolyameséshez mérve -, ami javította a cserearányt.

Forrás: Google Finance

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala mind a kivitelben, mind a behozatalban csökkent, ami hozzájárult a cserearány 9,7%-os javulásához.

Forrás: KSH 12.22.

Az EU és az EU-n kívüli kereskedelem

Az EU 27 tagállamaival folytatott kereskedelemben a kivitel volumene csekély mértékben, 0,1%-kal növekedett, míg az import 5,6%-kal csökkent.

Ez 1,6 milliárd eurós többletet eredményezett, ami a magyar gazdaság erős integrálódását jelzi az európai piacokba.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben is javult a helyzetünk: a kivitel 13%-kal, míg az import 4,7%-kal növekedett, ami további 1,3 milliárd eurós javulást jelentett számunkra.

Éves összehasonlítás

2023 január-októberi időszakában a kivitel értéke 125,6 milliárd eurót, míg a behozatalé 117,7 milliárd eurót tett ki, ami 7,9 milliárd többletet jelent.

Ez a volumennövekedés és az egyenleg javulása jelzi, hogy gazdaságunk dinamikusan alkalmazkodik a globális piaci változásokhoz és hatékonyan használja ki az exportlehetőségeket.

Következtetés

A KSH 2023-as októberi adatai alapján a magyar külkereskedelem pozitív irányba mozdult el – mint ahogyan azt évről évre várjuk.

Ezek az eredmények azt fejezik ki számunkra, hogy országunk exportja egyre rugalmasabban kezeli a különböző monetáris kihívásokat, és képes fenntartani a stabilitást a változó globális gazdasági környezetben.

Szűcs László

Szűcs László

összes cikke

Iratkozz fel hírlevelünkre

Iratkozz fel a hírlevelünkre még ma, és navigálj magabiztosan az exportmarketing világában.

További cikkek

5 exporthiba

5 hiba, ami miatt nem tudsz sikeres lenni az exportban

Ha márkádat külföldre bővíted és a további növekedéshez új, nemzetközi piacokat keresel, már a kezdeti lépéseknél megizzasztó marketingakadályokkal találhatod szembe magadat. Aki csak a termékében bízik, és kevésbé törődik a nemzetközi marketing részletkérdéseivel, könnyen orra bukhat.

IRATKOZZ FEL

HÍRLEVELÜNKRE

Iratkozz fel a hírlevelünkre még ma, és navigálj magabiztosan az exportmarketing világában.