Keresés
Close this search box.

2024. február 5. 16:32

Minden, amit a magyar exportról tudnod kell

Budapest

Az Európa szívében fekvő Magyarország dinamikus és nyitott gazdasággal büszkélkedhet, amely nagymértékben függ a nemzetközi kereskedelemtől. Az export központi szerepet játszik a nemzet pénzügyi, fejlődési keretrendszerében, és jelentősen hozzájárul a GDP-hez és a foglalkoztatáshoz.

A globális kereskedelem szövevényébe szorosan beágyazott gazdasággal az export jelenti ennek a vibráló országnak az éltető elemét, amely a növekedés motorja, az innováció előmozdítója és a nemzetközi színtéren elfoglalt pozíciójának biztosítéka.

Cikkünkben mélyen elmerülünk Magyarország exportjának bonyolult, ámbár igen profitgazdag világába, feltárjuk a gazdaságot marionett bábuként mozgató ágazatokat, a kihívásokat – amelyekkel az országnak szembe kell néznie –, és az előttünk álló határtalan lehetőségeket.

Az export jelentősége a magyar gazdaságban

A magyar export a nemzetgazdaság létfontosságú eleme, amely sokszínű és versenyképes nemzetközi piaci jelenlétet mutat.

Az elmúlt években az exportágazat jelentős növekedést ért el, ami Magyarország növekvő integrációját bizonyítja a világgazdaság fogaskerekébe. A nemzet stratégiai földrajzi elhelyezkedése kapuként szolgál Kelet- és Nyugat-Európa között, ami versenyelőnyt biztosít az export logisztikája és elosztása terén.

Ahogy már korábban már említettük, az exporttevékenység jelentősen hozzájárul Magyarország GDP-jéhez, a Világbank szerint az elmúlt években közel 91,2%-át tette ki. Ez a magas arány alátámasztja a magyar vállalkozások exportorientált ipari bázis kialakításában elért sikereit.

Áru- és szolgáltatásexport (a GDP %-ában) – Magyarország / Forrás: data.worldbank.org

Az exportágazat továbbá a foglalkoztatás egyik fő hajtóereje, amely munkahelyek ezreit támogatja a különböző iparágakban, a feldolgozóipartól a szolgáltatásokig. A gazdasági tevékenységek országszerte történő “szétterítésével” döntő szerepet játszik a regionális fejlődésben.

Főbb exportágazatok

Magyarország exportportfóliója rendkívül sokszínű, és több kulcsfontosságú ágazat vezeti a nemzetközi kereskedelmi tevékenységet:

 • Autóipar: Az autóipar a magyar export egyik sarokköve, az országban jelentős globális gyártók működnek (Mercedes, Audi, Suzuki, Opel) – miközben a beruházások nem állnak meg és folyamatosan új szereplőkről olvashatunk az internet bugyraiban.
 • Az agrárexport: Szinte mondanunk sem kell, országunk hagyományosan erős mezőgazdasági ágazata híres kiváló a minőségű termékeiről, beleértve a gabonaféléket, a zöldség, gyümölcsöket és ital, dohánytermékeket.

Magyarország mezőgazdaságának kibocsátási volumene / Forrás: KSH

 • Gyógyszeripar: A gazdag múltjáról és innovációs képességéről híres magyar gyógyszeripar kulcsfontosságú szerepet játszik a nemzet exportportfóliójában. Az olyan vállalatok, mint a Richter Gedeon és az Egis, Magyarország erős tudományos bázisát kihasználva vezető szerepet töltenek be a generikus gyógyszerek gyártásában és a gyógyszerfejlesztés úttörő kutatásában, jelentős előrelépéseket téve a globális egészségügy területén.
 • Információs technológia: A fejlődő informatikai szcéna miatt Magyarország gyorsan a szoftverfejlesztés, a kiberbiztonság és a technológiai innováció melegágyává válhat a “keleti” nyugaton. A tech startupok felemelkedése – amelyet kormányzati ösztönzőknek és a hazai tehetségeknek köszönhetünk nagyrészt –, alátámasztja az ország azon törekvését, hogy a szoftver- és szolgáltatásexport élvonalába kerüljön.

A magyar export legfontosabb piacai

Európa továbbra is Magyarország exportstratégiájának gerincét képezi, sarkalatos partnere Németország. A nemzet kereskedelmi kapcsolatainak narratívája azonban átalakulóban van, amit az exportcélpontok diverzifikálása felé történő stratégiai elmozdulás jellemez. Az EU egységes piaca hatalmas lehetőségeket kínál a magyar termékek és szolgáltatások számára, amit a kedvező kereskedelmi megállapodások és a földrajzi közelség is elősegít. Az EU-n belül Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere – Németországon túl –,  Ausztria, Olaszország és Franciaország.

Európán kívül az Egyesült Államok és Ázsia is fontos piacot jelent a magyar export számára. Az Egyesült Államok leginkább a nagy értékű termékek kulcsfontosságú célországa, különösen az autóipar, az IT és a gyógyszeripar területén.

Távol-Keleten Kína és Japán fénysebességként gyarapodó népessége indokolja az évről évre növekvő keresletet a magyar élelmiszeripari termékek iránt.

Az innováció és a technológia szerepe az exportnövekedésben

Magyarország stratégiai beruházásai a kutatás-fejlesztésbe (K+F), különösen az olyan ágazatokban, mint az autóipar, a gyógyszeripar és az információs technológia, elősegítették az innovációnak kedvező környezet kialakulását.

A kormány a magánszektorral együttműködve számos programot indított a K+F tevékenységek támogatására, amelyek célja a termelékenység és az export versenyképességének növelése. Ezek a kezdeményezések magukban foglalják a K+F-be beruházó vállalatok adókedvezményeit, az induló vállalkozások finanszírozását, valamint az egyetemek és az ipar közötti partnerségeket, hogy a tudományos kutatásokat kereskedelmi lehetőségekké alakítsák át.

Az ilyen irányvonalak figyelemre méltó sikerekhez vezettek, többek között olyan élvonalbeli szoftvermegoldások kifejlesztéséhez, amelyek jelentős exportpotenciállal rendelkeznek.

Ezen túlmenően Magyarország digitális átalakulásra helyezett hangsúlya és az Ipar 4.0 technológiák bevezetése a gyártási folyamatokba tovább erősítette az exportágazatokat.

Az automatizálás, a mesterséges intelligencia és az adatelemzés egyre inkább természetes, mintsem “az ördög játéka” a hatékonyság növelésére, a költségek csökkentésére és a termékminőség javítására.

A Magyarországról történő exportálás jogi akadályainak hatékony leküzdése érdekében MINDENKÉPPEN vedd figyelembe a következő lépéseket:

 • Alapos részletességgel kutasd és elemezd ki a célországot!

Minden országnak saját import-export szabályozása van. Fontos, hogy alaposan nézz utána és értsd meg a célpiacokra vonatkozó jogi és szabályozási követelményeket, beleértve a vámokat, adókat és különleges engedélyeket.

 • Vedd figyelembe az exportkontrollt és a szankciókat!

Az EU és Magyarország számos esetben exportkontroll-listákat és szankciókat alkalmaz bizonyos országok, személyek vagy entitások ellen.

 • Szerzői jogok, védjegyek és szellemi tulajdonvédelem – mert muszáj!

Biztosítanod kell, hogy termékeid vagy szolgáltatásaid nem sértik meg a célországokban érvényes szellemi tulajdonjogokat.

 • Légy tisztában a célországban érvényes adózási szabályokkal!

Az adózási követelmények jelentősen eltérhetnek országonként. A kettős adóztatást elkerülő egyezményekről és az adóküszöbökről való tudatosság segíthet optimalizálni a nemzetközi működésed.

 • Nemzetközi szerződések és megállapodások, ami nélkül nem tudsz létezni.

Megfelelő szerződések és megállapodások kidolgozása elengedhetetlen, hogy biztosítsd a jogi védelmed a nemzetközi üzleti tranzakciók során. Ez magában foglalhatja a fizetési feltételeket, szállítási klauzulákat és vitarendezési mechanizmusokat.

 • Fektess különösen nagy figyelmet a logisztikai kérdésekbe!

A nemzetközi szállításra vonatkozó szabályok, beleértve a csomagolási előírásokat, szállítmánybiztosítást és szállítási dokumentációkat, alapvető fontosságúak az áruk határokon átnyúló mozgatásához.

 • 2024-ben már kihagyhatatlan tézis: a környezetvédelmi előírások.

Egyre több ország vezet be szigorú környezetvédelmi előírásokat az importált termékekre. Tudatában kell lenned és meg kell felelned ezeknek az előírásoknak, hogy elkerüld a bírságokat és jogi problémákat.

 • Konzultálj szakértőkkel!

Dolgozz együtt nemzetközi kereskedelmi jogra szakosodott jogi tanácsadókkal, és egyeztess az ágazati szövetségekkel a naprakész információk és útmutatások érdekében.

A magyar export előtt álló kihívások

A magyar exportágazat erős teljesítménye ellenére számos olyan kihívással néz szembe, amelyek befolyásolhatják jövőbeli növekedését.

A globális gazdasági ingadozások, a kereskedelmi feszültségek és a nemzetközi szabályozási környezet változásai jelentős kockázatokat jelentenek. Mindeközben a versenyhelyzet is folyamatosan változik, a feltörekvő piacok új kihívásokat jelentenek az árversenyképesség és az innováció terén.

Magyarország belsőleg munkaerőhiánnyal küzd, különösen az exportorientált iparágak számára kritikus szakképzett szakmákban. Ezt a problémát tovább súlyosbítják a demográfiai tendenciák és a migrációs minták.

Emellett – bár a kereskedelem infrastruktúrája viszonylag fejlett –, a hatékonyság növelése és az exportőrök költségeinek csökkentése érdekében további fejlesztésekre van szükség a marketing, a logisztikai és a szállítási hálózatokban.

Lehetőségek és jövőbeli kilátások

A zöld energia és a digitális átalakulás irányába történő elmozdulás, valamint Magyarország stratégiai elhelyezkedése Európában szilárd alapot biztosít az exportnövekedéshez.

E potenciál kiaknázásához azonban folyamatos beruházásokra lesz szükség:

 • az innovációkra,
 • a készségfejlesztésre,
 • az infrastruktúrára,

valamint a globális piaci trendekhez és a környezetvédelmi célokhoz igazodó, adaptív kereskedelempolitikára.

A világszerte az iparágakban zajló digitális átalakulás új meghódításra váró piacokat nyit meg Magyarország kis- és középvállalkozásai előtt. Erős alapokkal, profi segítséggel és a cégek növekvő ökoszisztémájával Magyarország jó helyzetben van ahhoz, hogy kihasználja a minőségi termékek, digitális megoldások és szolgáltatások iránti gyorsan gyarapodó keresletet.

Vajon létezik exportsiker marketing nélkül?

Hatékony marketing nélkül a globális piacra való kilépés olyan lehet, mintha felállítanánk egy limonádé standot a város egy félreeső zsákutcájában – a nyüzsgő belváros helyett.

Értékes termékkel/szolgáltatással rendelkezel, de megfelelő láthatóság nélkül a célközönség – azok, akik a legnagyobb valószínűséggel értékelik és megvásárolják a Te termékeid – elérése jelentős kihívássá válik (szinte lehetetlen).

Ez az analógia tökéletesen rávilágít a marketing elhanyagolhatatlan szerepére az exportban: az bizony nem elég, hogy isteni a limonádéd.

El kell érned, hogy a megfelelő vásárlók számára a megfelelő helyen, a megfelelő időben látható és vonzó legyen a terméked.

Pár tipp, hogy elősegítsük a nemzetközi terjeszkedésed:

Lokalizált marketingmegközelítés: A reklámkampányaid, a termékcsomagolásod vagy akár a termék-, szolgáltatásjellemzőid célpiaci perszonalizálásával könnyedén elérheted, hogy vállalkozásod kitűnjön az iparág versenyzői közül. A marketingstratégiáidat az egyes célpiacok kulturális és fogyasztói magatartási sajátosságaihoz kell igazítanod.

Digitális marketing megoldások: Online jelenlét nélkül exportálni? Esélytelen. Az olyan platformok, mint a Meta, a keresőmotorok keresztapja, a Google, a LinkedIn, vagy az e-mail marketingeszközök célzott és költséghatékony kampányokat tesznek lehetővé, amelyeket gyerekjáték mérni és beállítani – már ha értünk hozzá.

Erős márkaidentitás kialakítása: A márkádnak kommunikálnia kell a vállalat értékeit, minőségét és azt, hogy mi különböztet meg a konkurenciától. Az erős, koherens márkaidentitás elősegíti, hogy rád is a szektorod “Toyota-jaként” tekintsenek a fogyasztók. És hogy hogyan kommunikáld mindezt, milyen csatornákon keresztül? Ehhez (is) kell a marketing!

Integráció az átfogó üzleti stratégiába: A marketing nem működhet elszigetelten, egy silóban. Integrálódnia kell az átfogó üzleti stratégiába, összehangolva a termékfejlesztéssel, az értékesítéssel, az ügyfélszolgálattal és más területekkel. Ez a holisztikus megközelítés segítségével a vállalkozásod minden aspektusa a nemzetközi piacok igényeinek kielégítésére és a globális üzleti célok elérésére irányulhat.

Az értékesítés és a bevételek növekedése: Végső soron a hatékony marketing hajtja az értékesítést. Az exportmarketing a márkaismertség növelésével, az ügyfelek bizalmának kiépítésével és az értékjavaslatok hatékony kommunikálásával közvetlenül hozzájárul céged eredményéhez.

A marketing az a katalizátor, amely az érdeklődést cselekvéssé alakítja, és végigvezeti a potenciális vásárlókat a felismeréstől a vásárlásig tartó úton.

A világ hatalmas, a lehetőségek szinte végtelenek, de csak azok számára, akik készen állnak arra, hogy stratégiai, éleslátó és célravezető exportmarketinggel nyomot hagyjanak maguk után.

Összefoglalva, a magyar export jövője ígéretesnek tűnik, bőséges növekedési és diverzifikációs lehetőségekkel. Az innovációba való további befektetéssel, a meglévő kihívások kezelésével és az új piacok feltárásával Magyarország megerősítheti pozícióját a globális exportpiac kulcsfontosságú szereplőjeként.

Az exportágazatok alkalmazkodóképessége és rugalmassága, amelyet a stratégiai kormányzati politikák és a technológiai fejlődés iránti elkötelezettség támogat, döntő fontosságú lesz a nemzetközi kereskedelem összetett és dinamikus környezetében való eligazodásban.

A jövőre nézve számos lehetőség kínálkozik a magyar export bővítésére, valamint fellendítésére, amihez Te is hozzájárulhatsz – megfelelő segítséggel és egy csipet marketinggel!

Te exportálsz már?

Szűcs László

Szűcs László

összes cikke

Iratkozz fel hírlevelünkre

Iratkozz fel a hírlevelünkre még ma, és navigálj magabiztosan az exportmarketing világában.

További cikkek

5 exporthiba

5 hiba, ami miatt nem tudsz sikeres lenni az exportban

Ha márkádat külföldre bővíted és a további növekedéshez új, nemzetközi piacokat keresel, már a kezdeti lépéseknél megizzasztó marketingakadályokkal találhatod szembe magadat. Aki csak a termékében bízik, és kevésbé törődik a nemzetközi marketing részletkérdéseivel, könnyen orra bukhat.

IRATKOZZ FEL

HÍRLEVELÜNKRE

Iratkozz fel a hírlevelünkre még ma, és navigálj magabiztosan az exportmarketing világában.